Welke jongere kan nog een rijopleiding betalen?

door redactie

In augustus verschenen er al zorgwekkende berichten op blogs in de rijschoolwereld en onderzoekers waarschuwden vorig jaar al voor een onbetaalbare rijopleiding. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) was in december 2021 de gemiddelde prijs voor een rijbewijs bijna €3.000,–; mits je de eerste keer zou slagen. Sindsdien is het alleen maar duurder geworden.

Door falend beleid van de CBR directie werden de wettelijke wachttijden voor een praktijkexamen twee of drie keer overschreden; wachttijden oplopend tot een half jaar waren geen uitzondering meer. Sinds 1 september is er daarnaast nog een nieuwe maatregel aangekondigd; wie twee keer zakt moet als straf minimaal 15 weken wachten. Om die enorme wachttijden te overbruggen worden jongeren gedwongen al snel voor zo’n €500 extra lesuren te kopen.

En dan is er natuurlijk nog de aanhoudende roep om een hogere loonvergoeding; steeds meer rijscholen moeten daardoor naar een uurtarief van zo’n €60,–. Branche-organisaties lijken daarnaast in te stemmen met meer invloed vanuit het CBR waardoor het minimaal aantal lesuren zal oplopen naar 50 uur. Het is dan onontkoombaar dat de gemiddelde rijopleiding zo’n €4000 gaat kosten; drie keer zoveel als in België.

Welke 17, 18 of 19-jarige kan €4000 bij elkaar sparen, verdienen of (nog erger) lenen?

klik hier voor artikel op stopcbr.nl

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet