Wat doet (valse) beeldvorming met ons land?

door Henrie Kamps
3 minuten lezen

Het is een fenomeen dat door de jaren heen is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Daar is het al decennia lang de normaalste gang van zaken dat voorafgaand aan de presidentsverkiezingen de media gebruikt wordt om een (veelal) vals beeld te vormen rond presidentskandidaten. Inmiddels verlamd valse beeldvorming ook ons ‘gave’ land.

Inspelen op het beeld dat je anderen kunt opdringen zorgt voor toenemende polarisatie in ons land. En eigenlijk werkt (bijna) iedereen er aan mee.

Kijk naar de kaars-rel rond Johan Derksen tijdens het programma Vandaag Inside. Derksen flapt er al tientallen jaren uit wat hij wil; kantine-praat. Maar afgelopen seizoen landde hij keihard op zijn neus. Ten onrechte, want Johan is niet veranderd. De beeldvorming is dat wel. Een dag later erkende Derksen dat hij iets doms had gezegd, maar het was al te laat. Alle regionale omroepen en veel opdrachtgevers verbraken per direct alle zakelijke contacten. Zelfs Derksen belandde kortstondig op een eiland. Onterecht!

Ik keek vorige week, of de week ervoor, naar een aflevering van ‘Renze’ de nieuwe talkshow van RTL4. Aan de kop van de desk zat Renze Klamer. Uitgefaseerd bij de publieke omroep, maar nu tijdens komkommertijd even een maandje warmdraaien. Ik viel in het interview met de kopman van LTO die door Renze het vuur aan de schenen werd gelegd. Onterecht! Alleen maar bedoeld om voeding te geven aan (valse) beeldvorming.

Zou Renze Klamer op dezelfde manier onze minister-president of Christiane van der Wal hebben geïnterviewd? Zeker niet, maar die komen ook niet of nauwelijks op bezoek bij RTL en al helemaal niet bij Vandaag Inside; daar wordt namelijk niet meegewerkt aan (valse) beeldvorming.

Het beeld dat ik overhield aan dat interview is dat het beeld dat ik gevormd heb van Renze Klamer bevestigd werd. Publieke omroep wijsneus die de indruk wil wekken dat hij boven de troepen staat. Het beeld wil vormen dat hij de nieuwe Sven Kockelmann is. No way!

Op ons platform wordt ook gewerkt aan beeldvorming. Juist om een tegengeluid te laten horen, om slachtoffers van valse beeldvorming een stem te geven.

Te zorgen dat niet Tubantia, Alexander Pechtold of Renze Klamer bepalen hoe de rest van ons land tegen individuen of collectieven moeten aankijken.

Want om maar even op de kop boven deze column terug te komen: valse beeldvorming is de bijl aan de wortels van ons ‘gave’ land geworden….

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet