Valse beeldvorming bedreigd de democratie

door Henrie Kamps
3 minuten lezen

Tijdens de verkiezingen in 2021 was het de eerste keer in pak’m beet 15 jaar dat ik weer eens naar de stembus ging, omdat ik in Pieter Omzigt meende een politicus te zien die echt het stemmen waard was. Probleem is echter dat als tijdens de volgende verkiezingen massaal op Pieter wordt gestemd duidelijk zal worden, naar ik vrees, dat hij een eenling is en blijft. Van de coalitie partijen wist ik al lang dat de valse beeldvorming handig wordt opgestart in aanloop naar verkiezingen; er wordt van alles beloofd, maar eenmaal op het Haagse pluche blijkt dat vaak regelrecht kiezersbedrog.

Ik moet helaas bekennen dat ik verder in Haagse kringen niet kan ontdekken wie onze democratie weer een beetje op orde gaat brengen. Dit weekend hoorde ik een voormalig voorzitter van de Tweede Kamer opmerken dat de Chinezen ons land wel zouden uitlachen omdat de democratie ver te zoeken is. En ik moet Gerdi Verbeet, PvdA, helaas gelijk geven.

Als publicist heb ik in één jaar tijd moeten meemaken dat de democratie niet alleen onder druk staat, maar echt bedreigd wordt. Niet alleen door gekkies zoals de FvD-ers, maar ook door Haagse bestuurders die als vanzelfsprekend valse beeldvorming inzetten om het gelijk te behalen, wetten door te voeren of af te blazen. Door fracties die meldingen van grensoverschrijdend gedrag wegmoffelen.

Op vrijwel ieder ministerie zit vandaag de dag een ‘vak’-minister die dat allerminst is. Het zal toch niet zo zijn dat Hugo de Jonge het ene moment een vak-minister is op Volksgezondheid en een jaar later op Volkshuisvesting? Of Rob Jetten het ene moment Co2 niet kan onderscheiden van stikstof en nu als vakminister onze energiecrisis kan ‘besturen’. Of dat Ollongren ons land kan verdedigen als Poetin helemaal de weg kwijtraakt? Of een minister-president die zegt (bijna belooft) dat Nederland het Oekraïense Cherson wil adopteren, herbouwen?

Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe valse beeldvorming wordt bedreven. D66 ‘coryfee’ en (naar verluidt) best-mate van de al opgestapte, grensoverschrijdende Frans van Drimmelen, Alexander Pechtold heeft een generatie politici gecreëerd die eigenlijk niet eens meer door hebben hoe rampzalig valse beeldvorming is. Liegen én bedriegen om je verkiezingsprogramma te concretiseren is de facto standaard geworden.

Die ‘Pechtold’ werkwijze is al jaren geleden viral gegaan. Inmiddels zijn we in ons land zo ver afgezakt dat een voormalig strateeg van D66 zomaar tot hoofdredacteur van een regionale krant wordt benoemd, dat een gecorrumpeerde bestuurder leiding mocht geven aan de NPO en de corrupte Alexander Pechtold door mag gaan met duperen van honderdduizenden jongeren.

Valse beeldvorming ‘loont’ als je de democratie wilt manipuleren….

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet