‘Reactie van Saudische ambassade op FIOD verklaring van de ex van Sanderink?’

door redactie
4 minuten lezen

Eind 2021 blijkt dat de ex van Gerard Sanderink meerdere malen contact heeft gezocht met de FIOD om te verklaren wat zij weet over de mogelijke omkoping bij de bouw van de metro in Ryad. Volgens de ex van Sanderink zou daarbij een van de zoons van de Koning van Saoedi-Arabië actief betrokken zijn. De verklaring is erg belastend voor de zoon van de inmiddels overleden Koning.

Eerder dit jaar ontvangt de redactie van dit platform een kopie van de FIOD verklaring die, naar later blijkt, ook bij andere media in het bezit is. Wie de anonieme zender is blijft, tot op heden, ongewis. Maar de verklaring maakt wel duidelijk dat de ex van Sanderink, anders dan ze wil doen geloven, meerdere keren heeft gepraat met de FIOD.

Journalisten willen een reactie vragen bij de huidige ambassadeur van Saoedi Arabië op de beweringen van de voormalige vriendin van Sanderink in het kader van waarheidsvinding. Zij heeft, zo blijkt uit het procesverbaal dat pas ruim een half jaar later door twee rechercheurs werd opgemaakt en ondertekent, meerdere keren op basis van anonimiteit gebeld met de FIOD inspecteur die het onderzoek leidt naar de mogelijke omkoping, waarbij Gerard Sanderink’s bedrijf Strukton betrokken zou zijn. Zo vaak dat besloten werd om haar in een persoonlijk gesprek uit te leggen dat ze daarvoor echt een andere route binnen de FIOD had moeten bewandelen.

“De ex van Sanderink deinst zelf nergens voor terug, is extreem wraakzuchtig heb ik zelf ervaren’ zegt de Needse journalist Henrie Kamps (60). Wat mij betreft is het legitiem om de door haar genoemde betrokkenen om een reactie te vragen en daar horen het Spaanse en Saudische koningshuis nu eenmaal bij”

In juni deed de Almelose voorzieningenrechter uitspraak in een Kort Geding dat verspreiding van de FIOD verklaring verbiedt op straffe van een enorme dwangsom van maximaal 1 miljoen. Maar Kamps is van mening dat die uitspraak verder journalistiek onderzoek niet in de weg staat. “Daarbij komt dat de ex van Sanderink die uitspraak alleen maar heeft misbruikt om een door haar ‘gekochte’ gerechtsdeurwaarder één miljoen euro zonder verdere gerechtelijke autorisatie te laten incasseren. Vorige maand zijn al mijn banktegoeden in beslag genomen en inmiddels is het geld al op haar rekening gezet; zonder verdere gerechtelijke executoriale toetsing. Op 6 december aanstaande worden twee auto’s en mijn huisraad verkocht. Dus daar heeft zij al opdracht voor laten geven.

Maar daar had ik ook al rekening mee gehouden. Ik was door Sanderink, Van Rijbroek, Luyrink [ex-ceo Centric, red] en de advocaten van Tilborg en Acda al vele malen gewaarschuwd voor haar bewijsbeslagen en niets ontziende jacht naar dwangsommen. Ik heb getracht om via haar advocaat met haar in gesprek te komen, maar die bevestigd alleen maar haar wraakzucht. Dat kan en mag. Maar met het opeisen en incasseren van de maximale dwangsom belemmerd dat gerechtelijke vonnis mij dus sowieso niet langer in mijn journalistieke vrijheid…”.

Kamps zegt dat hem duidelijk is geworden dat alles en iedereen rond Gerard Sanderink met angst en beven naar de voordeur gaat en kan bevestigen dat hij er inmiddels ook paranoïde van is geworden; “Rond en in mijn huis hangen camera’s. Ik slaap onrustig en heb nare dromen, maar dat zal haar goed doen om te lezen”

“Haar methode van ‘moderne chantage’ werkt overduidelijk en de Rechtspraak helpt daar een handje bij. Wij begrijpen de onverklaarbare werkwijze van Rian van Rijbroek door deze ervaring steeds beter, wat de rest van de Nederlandse media en rechtbanken daar ook van moge vinden.

In dit geval vind ik niet dat we rekening hoeven te houden met haar positie als mogelijke getuige in een omkoopschandaal waarbij de Saudische kroonprins betrokken is. Zo’n vaart zal dat allemaal niet lopen en eerlijk gezegd denk ik dat haar angsten voor represailles vanuit de prins van Saudie Arabië vooral voor de bühne zijn. Ze is geen angstig of kwetsbaar slachtoffer in mijn ogen. Ze is inmiddels al miljonair, wil meer en deinst zelf nergens voor terug”.

Metrostation in Ryad

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet