Ook Enschedese politie onderneemt niets tegen etnisch profileren!

door redactie
2 minuten lezen

Op 8 maart 2022 werd onze columnist Henrie Kamps ernstig mishandeld bij het CBR Examencentrum in Enschede. Dader was de eigenaar van de grootste BOVAG rijschool in Enschede; René Brünen. Een 51-jarige vrouw van Turkse afkomst was getuige van het voorval en wilde de beide agenten van het Enschedese korps vertellen wat ze gezien had. Ook had de zoon van de dader haar toevertrouwd ‘Dit heeft hij verdiend om wat hij publiceert’

Maar volgens de Turkse was de vrouwelijke agente volstrekt niet geïnteresseerd in haar verhaal en kreeg ze te horen ‘Hij mocht hier niet zijn en we spreken u later misschien wel..”

De leerlingbegeleidster was een tijd lang hevig ontdaan, omdat ze niet kon geloven was ze had meegemaakt en hoe ze als ‘buitenlandse’ werd behandeld door de politie.

Etnisch profileren is volgens de definitie van de Nederlandse politie en Amnesty International het gebruik maken van criteria als huidskleur, nationaliteit, etniciteit, taal of geloof bij opsporing of handhaving, terwijl dat niet objectief te rechtvaardigen is.

bron: Wikipedia

Later legde de Turkse vrouw, uitdrukkelijk op eigen verzoek, een getuigenverklaring af bij de Enschedese politie. Toch leidde dit oogverslag niet tot een strafrechtelijke vervolging voor de mishandeling, waarbij de journalist een hartinfarct opliep en om onverklaarbare reden urenlang in de cel belandde in plaats van de dader.

“Ik ben geschrokken dat dit kan in Nederland. Er werd niet naar mij geluisterd en ik merkte dat mijn Turkse afkomst daarbij een rol speelde. Verschrikkelijk!’

Een officiële klacht naar beide Enschedese agenten werd om onverklaarbare reden vroegtijdig stopgezet op verzoek van het Openbaar Ministerie. Na ontvangst van het ‘politie-onderzoek’ stuurde het OM het slachtoffer al binnen tien dagen een sepot-brief; er volgt geen strafzaak tegen de dader van de zware mishandeling van onze columnist.

Volgens advocaten een opmerkelijke handelswijze, omdat een sepot normaliter vele maanden in beslag neemt.

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet