Natuurlijk zijn er ook integere ambtenaren!

door redactie
4 minuten lezen

Hoewel de indruk kan ontstaan dat Onrecht.nl per definitie een slecht beeld heeft bij ambtenaren in ons land realiseren wij ons terdege dat er natuurlijk onder de honderdduizend(en) ambtenaren ook integere ambtenaren rondlopen … of hebben gelopen. Thomas Huttinga (28) is of beter gezegd was zo’n integer ambtenaar. Hij moest als medewerker bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), tegen beter weten in, statushouders meedelen dat de overige familieleden voorlopig niet naar Nederland mochten afreizen, omdat het kabinet in de zomer van 2022 halsoverkop de regels had verscherpt. Onwettig naar ‘ieders’ mening, behalve die van ons kabinet.

In een paginagroot artikel schrijft de Volkskrant over deze opmerkelijke stap van een (voormalig) ambtenaar die wel de wetten wil volgen, maar niet zelfbedachte regeltjes van politici.

Net als een enkeling bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, het UWV of de Belastingdienst had Thomas Huttinga het moeilijk met de oneerlijke, onwettige handelen.

Huttinga besprak zijn bezwaren met collega’s en leidinggevenden. ‘Weinig mensen stonden te juichen om deze maatregel uit te voeren’, zegt hij. ‘Ook de top van de IND niet. Maar niemand zei: dit gaan we niet doen. En dat snap ik ook. Mensen willen niet op straat gezet worden.’

bron: de Volkskrant 20-1-2023

Uiteindelijk trok de jonge jurist zijn conclusies:

Voor de jonge jurist was dat de druppel. Hij besloot dat hij niet meer betrokken wilde zijn bij de uitvoering van onwettig beleid en deelde zijn verhaal op LinkedIn. ‘Natuurlijk nam ik een risico’, zegt hij. ‘Misschien kan ik hierna niet meer bij een overheidsinstantie aan de slag. Maar dit is belangrijk. Er moet iets veranderen.’

bron: de Volkskrant 20-1-2023
klik op het artikel om te lezen op Volkskrant.nl

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet