Geschatte leestijd: 4 minuten
Uit brieven en documenten, waaronder e-mails tussen de Needse publicist Henrie Kamps en de algemeen secretaris/directeur van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, ontstaat overduidelijk het beeld dat het royement van de Needse journalist als lid van de journalistenvakbond, eind 2022, voortkwam uit een persoonlijk conflict. Dit conflict begon in het voorjaar 2022, na een telefoongesprek waarin NVJ-secretaris/directeur Thomas Bruning de publicist confronteerde met zijn ongenoegens over publicaties van Kamps en journalisten schreven voor zijn onderzoeksplatform Onrecht.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op 20 september 2024
De publicist erkende in een mail een foutieve blog-publicatie, waarin de indruk werd gewekt dat de NVJ zich kritisch had uitgelaten over het handelen van politie en Openbaar Ministerie aan zijn adres. Het OM en de politie frustreerden volgens de Needse journalist het onderzoek naar de mishandeling van Kamps tijdens onderzoekswerkzaamheden bij het CBR examencentrum in Enschede. Hoewel hij de fout erkende en excuses aanbood, verslechterde de verstandhouding met Bruning verder toen laatstgenoemde kritiek uitte op een artikel van de journalist over de redactie van 1Vandaag. Kamps verweet de adjunct-directeur van de actualiteitenrubriek dat 1Vandaag gemaakte afspraken over een tv-reportage over de zwendel met Tussentijdse Toetsen bij het CBR niet nakwam. 1Vandaag haakte af na één telefoontje van Alexander Pechtold af volgens de criticus en liet niet alleen Kamps, maar ook honderdduizenden jongeren in de kou staan.
WAARSCHUWING: in dit bericht is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)
De journalist uit de Achterhoek, die eerder vijfentwintig jaar actief was als programmamaker/tv producent voor commerciële- en publieke omroepen, verwerft in 2022 in korte tijd bekendheid vanwege het media-platform Onrecht, waarop een tegengeluid te horen is op clickbait en ‘fake-news’ via landelijke- en regionale media.
Journalisten, waarvan een flink deel al dan niet collectief lid is van de vakbond NVJ, die de journalistieke normen en waarden ondergeschikt maken aan commerciële of politieke belangen. De redactie van Onrecht kritiseert collega-journalisten die feiten onvoldoende checken, wederhoor negeren, of zich niet verantwoorden. Hij hekelt het clickbait-gedrag binnen de beroepsgroep. Dit lijkt hem niet in dank te zijn afgenomen door Thomas Bruning, die volgens de stukken in zijn hetze tegen Kamps veel verder ging dan het royeren van het lidmaatschap. Bruning zou Kamps persoonlijk zelfs meermaals hebben tegengewerkt toen de journalist juridische bijstand zocht na een mishandeling en een huiszoeking door de politie.
De beschuldiging dat de publicist collega’s zou hebben bedreigd, blijft onbewezen. Een aangifte door een journaliste van DPG Media, die stelt dat de publicist een grensoverschrijdende afbeelding heeft gepubliceerd, zou hierover duidelijkheid moeten bieden. De publicist stelt echter dat het om een fout van een buitenlandse grafisch vormgever ging. Direct na melding door de chef beeldredactie Carlo ter Ellen van Dagblad Tubantia heeft hij actie ondernomen om de afbeelding offline te halen en heeft hij de journaliste zijn in een brief zijn excuses aangeboden. Uit WhatsApp-berichten blijkt bovendien dat een vergelijkbare fout op dezelfde dag door Dagblad Tubantia werd gemaakt. De foto van een ruit met een kogelschot op Gerard Sanderink was zelfs reden voor de column waarbij de foute foto werd afgebeeld.
Het voormalig NVJ-lid uit scherpe kritiek op de beroepsorganisatie. Hij stelt dat hij voorafgaand aan zijn royement nooit in de gelegenheid is gesteld zijn zienswijze te geven . “Hoe kan Thomas Bruning zonder enig bewijs bepalen dat ik collega’s heb bedreigd? En hoe durfde hij deze laster te verspreiden?” Hij voegt eraan toe dat de NVJ zich meer zou moeten richten op het bestrijden van clickbait en sensatiejournalistiek binnen de beroepsgroep, in plaats van kritische stemmen de mond te snoeren. ‘Maar tja, het is een vakbond dat is echt wat anders dan bijvoorbeeld de Orde van Advocaten die waken over een beroepsgroep. Als DPG Media of de publieke omroep belt met Thomas Bruning telt de échte persvrijheid niet meer.
Het voormalig lid besluit: “Ik ben blij dat ik geen lid meer ben van deze vakbond. Organisaties als Free Press Unlimited en Reporters Without Borders geven een veel beter en internationaler gevoel; zij komen daadwerkelijk op voor journalisten.”