Jeugdzorg: “Leeftijdsgrens loslaten”

door redactie

Waar jonge mensen in de thuissituatie vaak pas na hun 21e uit huis vertrekken is dat in de Jeugdzorg nog steeds 18 jaar. Die leeftijdsgrens moet de overheid loslaten roepen jeugdorganisaties. In 2023 worden ruim 3000 kinderen, die onder de Jeugdzorg vallen, 18 jaar en moeten zich vanaf hun 18e verjaardag vooral zelf zien te redden. Veel van hen weten vlak voor de verjaardag nog niet waar ze daarna gaan wonen, werken en leven. Na een leven in een woongroep, plotsklaps op eigen benen. Dat is vragen om problemen!


In de huidige jeugdwet staat dat de hulp stopt als een jongere 18 wordt. “Voor veel jongeren is het feest als ze 18 worden, maar voor deze jongeren betekent het dat ze hun woonplek en hulp kunnen kwijtraken”, zegt Margot Ende, directeur van Het Vergeten Kind. “Er wordt van hen verwacht dat ze op eigen benen staan. Een oneerlijke en onmogelijke start van een volwassen bestaan.”

bron: NOS.nl

Het kabinet is op dit moment tegen het loslaten van de leeftijdsgrens. Den Haag vindt dat er een goede begeleiding moet worden geboden bij de uitstroom naar zelfstandigheid, maar met een overbelaste Jeugdzorg is het nog maar de vraag of dat echt gaat lukken.

klik op afbeelding om te lezen op NOS.nl

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet