Hoe vaak intimideert de politie Oost-Nederland (onnodig) aan de voordeur?

door redactie
5 minuten lezen

Het is volgens de politie in een artikel op NOS.nl een gebruikelijke methode: demonstranten voor een betoging alvast opzoeken, om zo informatie in te winnen over een aankomend protest. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de demonstranten zelf zijn die bezoeken vaak alleen niets minder dan intimidatie, zeggen ze tegen de NOS. Onze redactie weet dat de politie Oost-Nederland zo’n intimidatie bezoekje ook wel in andere gevallen doet. Zo kreeg onze columnist Henrie Kamps in het afgelopen jaar twee keer zo’n intimidatie bezoekje….

‘De eerste keer schrok ik mij bijna dood. Ten eerste omdat er op de RING deurbel niemand te zien was en toen ik open deed twee agenten met een mondkapje voor de deur stonden. Een daarvan met een grote baard onder het mondkapje uitkomend. Achteraf dacht ik dat het ook leden van een motorbende hadden kunnen zijn. Hoewel dat nog vreemder zou zijn, want ik leidde op dat moment een rustig bestaan. Later heb ik vernomen dat het omzeilen van een RING deurbel inmiddels de standaard is; onderdeel van de opleiding volgens René Schakelaar; teamleider politieopleiding Oost-Nederland.

Na die avond is alles veranderd en ben ik meer dan tien keer lastig gevallen en geïntimideerd door hetzelfde korps. Ik leef in een nachtmerrie sindsdien.

Die eerste keer was het dus de politie Oost-Nederland die op verzoek van het CBR langskwam om mij te vragen of ik enkele dagen later aanwezig zou zijn als een leerling van mijn rijschool het praktijkexamen moest doen. Nee, er was geen aangifte gedaan. Het CBR had even gebeld met het verzoek mij even te bezoek ben….

Het was een meevaller, want mijn benen zakten al bijna onder mijn lichaam weg. Omdat ik in een vlaag van ongewisheid verwachtte dat de agenten mij kwamen vertellen dat er iets ergs gebeurd was met een van mijn dochters. Want dat zie je op televisie bij dat soort bezoekjes ‘Mogen we even binnenkomen’ is meestal heel erg slecht nieuws.

Kamps zegt dat hij er door getraumatiseerd is geraakt; onrustig slaapt, nachtmerries heeft en daarvoor hulp heeft moeten zoeken. Datzelfde politiekorps stopte hem ook nog zonder reden in een arrestantencel en deed zonder opgave van reden 8 weken geleden in huiszoeking.

Waarom? Omdat CBR directeur Alexander Pechtold een ware hetze ontketend heeft omdat Kamps als klokkenluider oneerlijke handelspraktijken, ten bedrage van vele miljoenen, wereldkundig maakte via enkele blogs.

Intimidatie of doelbewust op verzoek iemand ‘kapot maken’ ?

[tekst gaat door onder afbeelding]

klik op de afbeelding op het artikel op NOS.nl te lezen

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet