Gazprom: 30% meer inkomsten uit gasverkoop

door redactie
5 minuten lezen

Als voetballiefhebber weet u vast wel wat Gazprom is of beter gezegd …was; hoofdsponsor van de UEFA Champions League en grote, internationale voetbaltoernooien. Als nieuwskijker weet u het vast ook wel. Gazprom is het Russische (staats)bedrijf waar veel Europese landen van afhankelijke waren voor het importeren van gas.

Jarenlang onderhielden landen én organisaties zoals UEFA warme banden met Gazprom en werd er zelfs een biertje gedronken met de inmiddels zo verafschuwde Poetin.

Nu dachten Europese regeringsleiders dat het stoppen van de gasimport grote gevolgen zou hebben voor de enorme winsten die Rusland maakt op de de verkoop van Russisch gas.

Maar of dat daadwerkelijk zo is??

Ondertussen zitten miljoenen Nederlandse opgescheept met torenhoge energienota’s. Want anders dan Rusland is in ons land zo’n 25 jaar geleden besloten om de energiemaatschappijen te verzelfstandigen. In die tijd was ht huidige Essent nog EDON en voor het grootste deel eigendom van ‘het volk’; althans van gemeenten en provincies.

We kunnen en willen de klok niet terugdraaien, maar we moeten wel constateren dat de huidige afhankelijk van de Nederlanders van energiereuzen als Eneco, Essent en Vattenfall op dit moment voelt als een blok aan ons been….

lees het artikel in de Volkskrant

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet