Ff wachten of wacht ff!

door Henrie Kamps
4 minuten lezen

Je bent boer, boerengezin, boerenfamilie? En je slaapt al geruime tijd slecht van alle bedreigingen die op je boerderij afkomen? Gevaren die de banken, de overheid kennelijk niet of in ieder geval veel te laat op de sector zagen afkomen. Gevaren die veelal zijn of worden gecreëerd in Haagse kringen. Waar de ‘werkzame’ mannen en vrouw feitelijk nooit de handen uit de mouwen hebben gestoken. Waar vrijwel iedereen ‘stijgt door gebrek aan gewicht’.

Waar men geen doordachte strategieën kan of wil bedenken, waar oude mannen, zoals Johan Remkes, als een schaakstuk uit de kast worden getrokken, ‘om de rust een beetje te laten wederkeren’. Voor een toneelstukje of een onderzoeksrapport dat daarna in de onderste lade beland op het ministerie, omdat ambtenaren nu eenmaal de koers willen bepalen.

De laatste schaakzet is dat ‘geweldige aanbod’ van maar liefst 120% van de waarde van uw boerderij als u uw hele hebben en houden én uw familiegeschiedenis verpatst. En…. oh ja; zeer waarschijnlijk onder veel voorwaarden, waarvan een beroepsverbod wel de meest beschamende is.

Ik zou zeggen ‘Ff wachten’ of ‘wacht ff’; het is mij om hetzelfde.

Nu de overheid, of daarvan afgeleide organisaties, zelf ‘op de markt’ zijn om stikstofrechten tegen veel hogere prijzen op te kopen kunt u ongetwijfeld meer ontvangen dan ooit van coalitieministers. En zodra échte commerciële partijen zich aandienen, projectontwikkelaars en anderen, dan profiteert u nog veel meer. En… kunt u met wat creativiteit uw beroep gewoon blijven uitoefenen.

En nog een andere overweging: de kans dat de huidige (coalitie) partijen 2023 overleven is in mijn beleving redelijk klein. Wie weet wat Caroline en andere nieuwkomers straks doen als het om stikstof gaat; misschien pakken zij wel Schiphol, Tata Steel en andere piekbelasters aan!

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet