Schiphol directeur vergeetachtig over ‘Groningen’..

door redactie
2 minuten lezen

Deze weken worden tal van ministers, topambtenaren en de directeuren van Shell en Esso onder ede gehoord door de Parlementaire Enquete commissie ‘Aardgaswinning Groningen’. Hoewel, de directeur van Esso zal niet verschijnen, omdat hij de Belgische nationaliteit heeft. Dan is hij niet verplicht te verschijnen. Dus komt hij ook niet! Zijn collega van Shell verscheen wel en u kent hem: Dick Benschop. Dezelfde man als die er bij Schiphol een puinhoop van heeft gemaakt.

Tijdens zijn verhoor is wel duidelijk geworden dat dit soort types Groningen, maar eigenlijk ons hele land schade toebrengen door wie ze zijn en hoe ze denken. Ondanks waarschuwingen dat er minder gas uit de bodem in Groningen moest worden gehaald werd er juist meer gas gewonnen. Dat er daardoor een levensgevaarlijke situatie zou ontstaan was voor Shell, Esso en de Nederlandse Staat eigenlijk niet van belang.

‘Ik heb geen enkele herinnering aan dat etentje’

Tijdens het verhoor van Benschop blijkt dat in 2015 een ‘senior adviseur’ van Shell hem een memo getiteld ‘Moeras zonder ankers’ stuurde. Daarin werd de topman gewaarschuwd dat als productieverlaging zou worden gezien als iets dat bijdraagt aan de veiligheid ‘er geen stop op zit’. Dan zou de winning vanzelf naar nul gaan. De memo werd gemaakt ter voorbereiding op een etentje dat de topman met het ministerie van economische zaken zou hebben. Benschop: “Ik heb geen enkele herinnering aan dat etentje”.

citaat uit Trouw op 8 september 2022
klik hier voor het artikel uit Trouw

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet