Nationale Ombudsman:’De overheid voldoet niet aan haar zorgplicht!’

door redactie

Onze Nationale Ombudsman kan wel aan de bel blijven trekken. Twee weken geleden liet Reinier van Zutphen via de landelijke media weten dat de Nederlands overheid al lang geen voldoende van hem kreeg voor de manier waarop ze met de burgers omgaat. Nu slaakt de Nationale Ombudsman opnieuw een noodkreet: gezinnen worden onvoldoende beschermd bij huisuitzettingen.

Voorop gesteld dat er soms best hele goede reden kunnen zijn om een gezin uit hun huis te zetten, kan het natuurlijk niet zo zijn dat een volledig gezin zomaar op straat komt te staan en noodgedwongen uit elkaar valt, dakloos wordt of erger.

Het was eerder, rond het Kindertoeslag Schandaal al pijnlijk duidelijk geworden dat er onnodig gezinnen worden beschadigd door het onterecht uit huis plaatsen van kinderen.

Er zijn diverse reden waardoor gezinnen uit hun huis kunnen worden gezet: overlast, huurachterstand of (drugs)criminaliteit. Vaak moet een gezin de woning dan halsoverkop verlaten en zijn woningcorporaties, de gemeenten of Jeugdzorg onvoldoende in staat om gezamenlijk voor een oplossing te zorgen.

Volgens Van Zutphen ervaren deze gezinnen enorm veel stress. “De overheid realiseert zich dit onvoldoende en voldoet daarmee niet aan haar zorgplicht. De overheid is verantwoordelijk om voor passende woonruimte te zorgen, waar gezinnen bij elkaar kunnen blijven.”

klik op afbeelding om te lezen op NOS.nl

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet