CBR breekt ‘massaal’ examens af!

door redactie
4 minuten lezen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen breekt volgens rijscholen in de regio Twente massaal praktijkexamens vroegtijdig af. Dat blijkt uit een gesprek dat meerdere rijscholen bij het CBR Examencentrum in Enschede hadden met klokkenluider Henrie Kamps. Belangrijkste reden voor het afbreken? Het CBR duld geen toezicht op de objectiviteit van de examinering.

‘Ja dat klopt en volgens de rijscholen is dat te wijten aan een journalistiek onderzoek dat SCBR (Stichting Consumenten Belang Rijbewijs) is gestart naar de objectiviteit van de examinering. In dat kader worden op meerdere CBR locaties de examenritten geobserveerd en in sommige gevallen geregistreerd. Examenkandidaten ondervinden daarvan geen enkele hinder, maar sommige examinatoren breken direct het examen af als ze weten dat ze gemonitord worden. Kennelijk is dat een ’teamorder’.

[advertentie]

Volgens Kamps, die de boze rijschoolhouders te woord stond, moeten rijscholen hun beklag maar doen bij de lokale kringcoördinator of de regionale examenmanagers. Er is geen reden om examens af te breken, omdat sommige examinatoren het gevoel hebben dat ze geobserveerd worden.

“Al in 2019 heeft voormalige politicus Emile Roemer een peperduur onderzoek gedaan in de rijschoolwereld. In opdracht van de toenmalige minister. Daarin pleit hij voor de komst van een CCA. Het CCA komt boven het CBR en dan bestaat de kans dat alles wat eerlijker wordt. Maar nu drie jaar later is er nog helemaal niets veranderd. Het is een zooitje bij het CBR; de wachttijden lopen op en van Alexander Pechtold weet heel politiek Den Haag wel dat niets van wat hij beweerd, beloofd of zegt ook maar iets waar is of terecht komt. Hij is een corrupt ex-politicus volgens de Europese anti-corruptie waakhond Greco”

De Curriculum Commissie Autorijonderwijs (CCA) stelt het nationaal verplichte leerplan vast, houdt toezicht op de rijscholen, stelt samen met het CBR exameneisen vast en stelt ook het nationale leerplan en exameneisen vast voor de rijinstructeursopleidingen in overleg met het IBKI. De CCA houdt toezicht op de rijscholen, ontwikkelt en beheert daartoe een leerlingvolgsysteem en heeft een klachtenregeling ten aanzien van rijscholen, rijinstructeurs en examinatoren. Deze CCA dient onafhankelijk ten opzichte van het CBR en het IBKI te worden gepositioneerd als zelfstandig bestuursorgaan. Oprichting van de CCA is een randvoorwaarde om de andere voorgestelde maatregelen te kunnen invoeren

bron: BOVAG
[advertentie]

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet