Boerderij verkopen voor 120%?

door redactie
3 minuten lezen

Miljoenen inwoners van ons land zullen denken dat boerengezinnen, -families en -bedrijven zich gelukkig mogen prijzen met het ‘unieke’ aanbod van ons kabinet. Dat boeren van de Nederlandse Staat maar liefst 120% van de marktwaarde van hun boerenbedrijf ontvangen als ze er een punt achter zetten. Maar daarbij vergeten ‘gewone’ mensen al snel dat voor een deel van ondernemend Nederland, en vooral ook de boeren, een bedrijf veel meer is dan een rekensom. Het gaat om veel meer dan die simpele rekensom. Het zijn van boer zit in families: gaat over van vader op kind; veelal vele generaties lang.

Een boerenbedrijf runnen is zoveel meer dan bijvoorbeeld een politieke carrière waarbij je met een goeie babbel zomaar minister van Volksgezondheid of Volkshuisvesting kunt worden. Waarbij je gerust kunt liegen, zwijgen, blunderen om vervolgens op te stappen als staatsecretaris of minister om op een later moment op een voor jou volstrekt onbekend ministerie, schaamteloos, terug te keren. Of lobbyist te worden voor bijvoorbeeld de energiebedrijven óf zelfs vice-premier; zoals de al meerdere keren gestruikelde Sigrid Kaag (D66).

Politiek is waar je oude afspraken naar het land der fabelen kunt verwijzen en duizenden boerengezinnen, families én bedrijven jarenlang in angst kunt laten leven door jou falen of dat van je politieke partij en vrinden. Politiek bedrijven is heel wat anders dan ‘boeren’; dat is al tijden geen roeping meer dat is niet overgegaan van vader op dochter, zoals bij Loek Hermans (VVD).

120% van de marktwaarde zal in heel veel gevallen niet opwegen tegen ‘boer zijn’. Zal in het niet vallen met het onterecht kwijt raken van alles dat historisch gezien is opgebouwd door vele generaties. Het is geen ministerie dat je kunt inruilen voor elk ander. Het is een leven!

120, 150, 200 of 1000 procent? Wat is je boerenbestaan waard als je het moet opgeven, omdat anderen in tientallen jaren hebben liggen slapen of politiek bedrijven?

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet