Boer wees op je hoede: krimp Schiphol is tijdelijk!

door redactie
4 minuten lezen

Enkele maanden geleden vertelde verantwoordelijk minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur & Waterstaat dat Schiphol flink moest krimpen, zodat wij vóór 2030 als land voldoen aan de milieudoelen. Dat wekte alom verbazing en veel burgers moeten hebben gedacht: ‘Het is wel eerlijk ten opzichte van al die boerenfamilies (die al dan niet gedwongen het familiebedrijf moeten verkopen) dat ook Schiphol moet inkrimpen’

Maar vorige week maakt de Volkskrant bekend dat diezelfde minister vanaf 2027 afscheid wil nemen van het maximum aantal vluchten. Het is de bedoeling dat onze nationale luchthaven over ongeveer vijf jaar ongelimiteerd kan groeien.

Boerenbedrog? Je zou het echt gaan denken. Toch?

[tekst gaat door onder afbeelding]

klik op afbeelding om artikel te lezen op Volkskrant.nl

In hetzelfde artikel in de Volkskrant lezen we ook dat de aangekondigde krimp van Schiphol, die dus slechts tijdelijk zal zijn, pas in 2025 kan worden gerealiseerd. Ook dat wijkt nogal af van de voorstellen van Johan Remkes….

Waarom zouden andere ‘piekbelasters’ dan wel sneller moeten stoppen? En waarom zou Schiphol gaan krimpen in 2025 als ze vanaf 2027 onbeperkt mogen uitbreiden? Iedere boer ‘voelt aan zijn water wel aan’ dat daar niks van terecht komt.

Schiphol zal volgend jaar niet krimpen naar 440 duizend vluchten, zoals het kabinet wil. Dat is te wijten aan Europese regelgeving, zegt Harbers in hetzelfde interview met Luchtvaartnieuws. Daardoor kan het aantal vliegbewegingen pas vanaf november 2024 worden beperkt. Toch zullen er vanaf volgend jaar waarschijnlijk toch minder vliegtuigen opstijgen. Vanaf eind 2023 wordt Schiphols geluidshinder niet meer gedoogd. Dat zal in de praktijk leiden tot zo’n 450 en 465 duizend vluchtbewegingen, aldus de minister.

bron: Minister Harbers in artikel op LuchtvaartNieuws.nl
klik op afbeelding om artikel te lezen op luchtvaartnieuws.nl

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet