ArchiefPOPULAIRWachttijden

‘Ministerie I&W heeft opnieuw geen enkele grip op losgeslagen CBR!’

Loading

Liegen over de werkelijke wachttijden, liegen over 100 extra examinatoren, structurele misleiding van consument met ondeugdelijk CBR slagingspercentage en een eigen RIS opleiding ontwikkelen en exploiteren met overheidsgelden. Zo maar een greep uit zaken die op het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat alle alarmbellen moeten laten afgaan. De harde werkelijkheid is dat het Directoraat Generaal Mobiliteit, onderdeel van het ministerie, geen grip meer heeft op het CBR. Ondanks meldingen en brandbrieven van Consumentenbelang.

In 2022 stuurt toenmalig minister Mark Harbers een aangetekende brief naar de Needse klokkenluider Henrie Kamps die ernstige misstanden bij het CBR en integriteitsschendingen door Alexander Pechtold bij hem heeft gemeld. De minister bevestigd dat hij kennis heeft genomen van de melding. In de jaren daarna doen topambtenaren op het ministerie hetzelfde. Keer op keer ontdekken journalisten grove misstanden binnen het CBR.


LIEGEN OVER DE WERKELIJKE WACHTTIJDEN

Uit onderzoek blijkt eind 2024 dat het CBR de minister en uiteindelijk de Tweede Kamer fout heeft geïnformeerd over de wachttijden. Dankzij de aangenomen moties van Hidde Heutink (PVV), Esther Veltman (VVD) en Olger van Dijk (NSC) publiceert het CBR vanaf eind maart 2025 de werkelijke wachttijden. Dan blijkt dat deze tot op de dag van vandaag in een groot deel van Nederland nog twee maal kpi bedragen. Examenkandidaten moeten dus, anders dan de Tweede Kamer is 2023 en 2024 is wijsgemaakt nog vaak drie maanden of zelfs langer wachten.

[tekst gaat door onder brieven aan de Tweede Kamer]

de brief die toenmalig minister in 2023 naar de Tweede Kamer stuurde
de brief waarin minister Mark Harbers de Tweede Kamer toezegt dat eind 2024 de wachttijden op of onder kpi (7 weken) zal komen

LIEGEN OVER 100 EXTRA EXAMINATOREN

Begin april 2025 stuurt een groep teleurgestelde nieuwe CBR examinatoren een klacht naar het ministerie. Nadat de melding in de publiciteit komt ontvangt de groep een bevestiging van Marc Koning, de plaatsvervangend Secretaris Generaal op het ministerie. Binnen 4 weken krijgt de groep een reactie vanuit I&W.

De oud-medewerkers doen hun beklag in een brief die via dit blog openbaar wordt gemaakt en verwijt het CBR wanbeleid bij de indiensttreding van een grote groep opgeleide en ingewerkte nieuwe examinatoren. Hun jaarcontract wordt, volstrekt onverwacht, niet verlengd nadat ze een jaar onder begeleiding praktijkexamens hebben afgenomen. Volgens de klacht is het CBR nooit van plan geweest om 100 extra examinatoren in dienst te nemen, zoals Alexander Pechtold in 2021 beloofde in een tv-programma van het CBR.

Aan de buitenwereld presenteert het CBR zich als een organisatie die er alles aan doet om de wachttijden voor praktijkexamens te verkorten. Al drie jaar lang wordt er een intensieve wervingscampagne gevoerd, en jaarlijks worden er circa 100 cursisten aangenomen voor de opleiding tot examinator. Maar achter de schermen wordt een tegenovergesteld beleid gevoerd: een groot deel van deze cursisten wordt systematisch ontslagen, hetzij binnen de proeftijd, hetzij door het niet verlengen van tijdelijke contracten. Dit is onbegrijpelijk en schaadt het publiek belang.

fragment uit klacht aan ministerie I&W


STRUCTURELE MISLEDING VAN CONSUMENT MET ONDEUGDELIJK CBR SLAGINGSPERCENTAGE

In een brandbrief wordt Directeur Generaal Mobiliteit Marion Smit in september 2023 door Consumentenbelang geïnformeerd dat er van alles mis is binnen het CBR. Een antwoord op deze brief ontvangt VCBA tot op heden niet. Ondanks herhaalde pogingen bij onder andere Bart-Jan Westerhof, afdelingshoofd directie Eigenaarsadvisering bij I&W, volgt er nooit een inhoudelijke reactie op de brandbrief. In november zegt de huidig minister Madlener de Tweede Kamer weliswaar toe dat alle brieven van VCBA zijn beantwoord, maar dat is niet het geval.

klik op afbeelding om brandbrief te downloaden

EEN EIGEN RIS OPLEIDING ONTWIKKELEN EN EXPLOITEREN MET OVERHEIDSGELDEN

Er woedt al een jaren durend conflict tussen de eigenaar van de Twentse verkeerschool Boensma en het CBR rond het gebruik van de naam Rijopleiding In Stappen (RIS). Het CBR, een onderdeel van de overheid, heeft het merkenrecht en logo recht vastgelegd en ontwikkelde in de voorbij jaren met overheidsgelden een eigen rijopleiding, terwijl het CBR vanuit de wetgever geen enkele taak heeft zich de bemoeien met de rijopleiding.

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat het CBR op veel fronten eigen regelgeving heeft geintroduceerd om de eigen RIS opleiding op te dringen aan rijscholen. Zo bestaat er in tijden van gebrek aan examencapaciteit verborgen capaciteit voor deelnemer aan RIS. In een brief van 7 september 2023 ontvangt de regionale examenmanager van het CBR in Oost Nederland een brief van de redactie van dit blog. De brief gaat ook naar de directie van het CBR en het Directoraat Generaal Mobiliteit, Marion Smit. Er zal nooit een reactie volgen, wel wordt de briefschrijver [freelance redacteur Pascal Hansen] nog geen maand later in kort geding voor de rechter gedaagd door het CBR.

[tekst gaat door onder afbeelding]

klik op afbeelding om de brief te downloaden

Uit onderzoek blijkt dat het CBR op dit moment bezig is met het door-ontwikkelen van de Rijopleiding In Stappen. Voormalig divisiemanager Rijvaardigheid Harold Bekhuis, die eerder in opspraak kwam door reportages van PowNed en belastende publicaties op dit blog, geeft sinds begin dit jaar leiding aan een project dat er voor moet zorgen dat het CBR in de toekomst de volledige macht verkrijgt in de rijopleidingsbranche. Een lang gekoesterde wens van algemeen directeur Alexander Pechtold, zo blijkt uit een fragment uit de talkshow Jinek in 2021.