Het is een gewone dag wanneer Needenaar Roy Hassink met zijn beide trouwe hondjes over het voetgangerspad wandelt. In het Achterhoekse dorpje is hij een bekend gezicht. Dag in dag uit rijdt hij met zijn jeep en zijn bus – ooit gebruikt voor zijn hondenuitlaatservice – richting het bos. Ongeacht het weer, om zijn ruwharige teckel Dazzle en zijn maatje uit te laten. Weg van de drukte in het dorpsverkeer. Zoals veel dorpsgenoten laat hij zijn honden onaangelijnd lopen, want op de voetpaden rond ‘de Kamp’ zijn fatbikers, mountainbikers en fietsers niet toegestaan. Het is min of meer buiten de bebouwde kom en in de natuur.
dit bericht is eerder gepubliceerd op 21 juli 2024
Roy hoort op het eind van zijn rondje, buiten zijn gezichtsveld, dat er een forse woordenwisseling is tussen een andere hondenbezitter en – naar wat later blijkt – twee mountainbikers. De wandelaar en mountainbikers hebben woorden over het gedrag van de mountainbikers. Zij fietsen te hard én ook nog eens op het voetgangerspad. Die loslopende honden is een kwelling voor mountainbikers…. een grote ergernis voor wie hard wil crossen in de natuur.
De mountainbikers – een vader en zoon – lijken ervan overtuigd dat zij evenveel of mogelijk meer recht hebben op het voetgangerspad als wandelaars en hondenbezitters.
Zonder het te weten, zal dit het begin zijn van een slepende kwestie die Roy jarenlang zal achtervolgen…
Nu, meer dan twee jaar later, wordt Roy nog regelmatig ’s nachts wakker door de nasleep van de gebeurtenissen die bewuste dag. Want wat gebeurt er als de mountainbikers boos door biken en inrijden op Dazzle en zijn maatje?
De kwestie
Dazzle, de ruwharige teckel – oud en bijna blind – geniet van zijn dagelijkse wandeling in de bosrijke omgeving en loopt, op zijn manier, kwispelend rond. Daar zal echter verandering in komen…
Kort na de woordenwisseling met de andere hondenbezitter komen de beide mountainbikers door de bocht fietsen. Dan pas ziet Roy voor het eerst de vader en zoon, dorpsgenoten en overduidelijk opgefokt. Ze fietsen, nog steeds geërgerd richting zijn ouwe trouwe makkertje: Dazzle.
Het is aan het gezicht van de oudste van de twee mountainbikers overduidelijk te zien dat hij zich opnieuw ergert aan loslopende honden. Die honden verpesten het mountainbiken… toch?
Om te voorkomen dat Dazzle door een van de gefrustreerde mountainbikers wordt aangereden op het smalle wandelpad, maakt zijn baasje een afwerende beweging en raakt daarbij de oudste van het tweetal. Hierdoor verliest de mountainbiker de controle over zijn fiets en belandt in het struikgewas. Op zich iets dat een mountainbiker wel vaker zal overkomen. Het hoort bij de sport. Toch?
Wat er daarna precies gebeurt, blijft onduidelijk tijdens het politieonderzoek. De mountainbiker heeft namelijk aangifte van mishandeling gedaan. Roy en een getuige – de man die eerder een woordenwisseling had met de mountainbikers – verklaren dat de mountainbiker, nadat hij uit het struikgewas is geklommen, trappende bewegingen maakte naar de hondjes, waarop Roy fysiek ingrijpt om zijn makkers te beschermen. Een impuls die wel vaker zal voorkomen bij hondenbezitters.
De mountainbiker neemt geen genoegen met de uitkomst van het politieonderzoek. Daarom besluit de politie niet tot vervolging over te gaan. Daarmee had de ‘Dazzle kwestie’ voorbij kunnen zijn….
De vader wil echter een forse schadevergoeding vanwege letselschade. Samen met een letselschade advocaat start hij een artikel 12 Sv-procedure. Daarbij beoordeeld het Gerechtshof of er alsnog nieuw onderzoek moet komen en eventueel een strafrechtelijke vervolging.
Het gerechtshof in Leeuwarden besluit enkele maanden later dat het Openbaar Ministerie de zaak opnieuw moet laten onderzoeken en eventueel strafrechtelijk vervolgen, mede dankzij het pleidooi van de letselschadeadvocaten van het ‘slachtoffer’.
De mountainbiker had natuurlijk simpelweg na de eerste confrontatie – met de andere hondenbezitter -van zijn fiets kunnen stappen op het voetgangerspad. Hij had uit het struikgewas kunnen klimmen en vooral geen trappende bewegingen naar Dazzle hoeven maken. Toch?
“Dazzle mocht daar lopen. Hij is bijna blind en zag die trappen niet eens aankomen.” zegt Roy nu jaren later en middenin zijn juridische strijd. Hij heeft inmiddels een Haaksbergs advocatenkantoor ingeschakeld om hem bij te staan. Strafrechtelijk is hij al deels vrijgesproken, maar de mountainbiker geeft niet op. Hij wil geld! Hij claimt letselschade, is door het voorval al geruime tijd arbeidsongeschikt. Maakt hij gebruik van de schermutseling? Doet hij daarmee Roy onrecht aan?
Nu, bijna twee jaar later, heeft Roy Hassink al meerdere rechtszittingen achter de rug. Hij houdt vol dat hij niets anders deed dan wat elke dierenliefhebber zou doen: zijn trouwe, ‘bejaarde’ Dazzle beschermen.
Stem hieronder of deze kwestie op tv moet komen.