2023: Energiecrisis?

door redactie

Om de een of andere reden heeft een groot deel van ons land het gevoel dat op enig moment de rust terugkeert als het gaat om de energierekening. Dat de gastarieven weer laag worden en de termijnbedragen voor Essent, Eneco, Vattenfall en al die andere energiebedrijven weer normaliseren.

Maar sta er eens even bij stil hoe dat dan zou werken? Onze eigen gasvelden in Groningen liggen terecht stil en niemand zal toch geloven dat de kranen vanuit Rusland ooit weer opengaan zoals voorheen? Nog even los van het feit dat toch geen kabinet, zelfs niet als het volgende kabinet is samengesteld uit een minder groot zooitje ongeregeld, ons weer in dezelfde mate afhankelijk maakt van Rusland, Qatar of welk ander gevaarlijk, onbetrouwbaar land?

Nee hoor; als er niet echt rigoureus wordt ingegrepen zullen Nederlanders nog jarenlang met koude vingers en tenen bij een klein kacheltje, theelichtjes en andere noodvoorzieningen zitten de koude maanden.

Pas al onze overheid zelf weer ‘in control’ komt op de energiemarkt, in welke mate kan Johan Remkes mogelijk wel adviseren, kan meebepaald worden wie tegen welke tarief warm kan blijven. Ik denk dan vooral aan de kwetsbaren in ons ‘gave’ landje.

De Nederlandse Energie Maatschappij, ik noem maar eens een bijpassende (domein)naam zou dat niet wat zijn? Waaraan in de zonnige maanden mensen die de niet benodigde energie van de zonnepanelen gratis afgeven, zodat deze rest-energie betaalbaar beschikbaar komt aan de kwestbaren.

Wanneer straks de saldering niet meer kan en commerciële reuzen nauwelijks geld geven voor de (teveel) opgewekte zonne-energie die je zelf niet kunt gebruiken zou dan bijvoorbeeld zo’n Nationale Energie Maatschappij je dan in de wintermaanden niet ter compensatie energie kunnen terugleveren tegen een lager tarief dan de commerciële energiereuzen? Energie van windmolens en andere publieke elementen?

We hebben ook een publieke omroep. Toch?

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet