2023: Boerenbedrog?

door redactie
3 minuten lezen

Het nieuwe jaar kan zomaar het jaar worden waarin het ‘boerenbedrog’ in al haar facetten het straatbeeld (nog meer) gaat bepalen. Het jaar waarin boeren verder gaan dan omgekeerde vlaggen of het ontwrichten van de Nederlandse infrastructuur.

Veel zal afhangen van verantwoordelijk ministers Christianne van der Wal en Piet Adema, waarbij vooral de eerste al heeft bewezen over onvoldoende bestuurlijke kwaliteiten te beschikken om het hoofd te bieden aan een mogelijke ‘plattelands-revolutie’. Was dat niet het geval dan had deze minister nooit de hulp hoeven inroepen van VVD coryfee Johan Remkes. Of zoals Remkes al meerdere malen zelf aangaf “dit soort problemen oplossen behoort tot het takenpakket van een minister’. Daarmee staat het onvermogen van Van der Wal vast!

Met angst en beven moeten we afwachten of Nederland in 2023 gevrijwaard blijft van de gevolgen die dat jarenlange bestuurlijk falen heeft of krijgt op de sector. Hoe kort is het lontje bij de tienduizenden boerengezinnen, boerenbedrijven en hun opvolgers?

Een meerderheid van de boeren behoort, niet alleen naar eigen zeggen, al jarenlang tot de Nederlanders met een ‘duurzaamheidsbesef’. Waar andere sectoren nu pas ontdekken dat maatregelen in bijvoorbeeld de stikstofproblematiek onontkoombaar zijn waren de meeste boeren zich hier al jaren van bewust en handelden ze ernaar.

Nu een hard ingrijpen in de sector eigenlijk niet meer (langer) kan worden uitgesteld lijkt het nieuwe jaar het jaar van ‘Boerenbedrog’ te worden, met alle maatschappelijke gevolgen van dien.

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet